Täytetyn eläimen lämpö on Tytti Heikkisen esikoiskokoelma, joka on ilmestynyt vuonna 2008. Teoksen kustantaja on Kirja kerrallaan/ Lasipalatsin mediakeskus Oy.
Tytti Heikkisen esikoiskokoelma on hakukoneella tuotettua runoutta ja se vaikuttaa näkyvästi runon selkeyteen. Runot ovat joissain kohdin erittäin vaikeaselkoisia ja tuntuu, että asiasta hypitään toiseen liian nopeasti. Toisaalta hakukoneen käyttö tekee runoista myös erilaisia ja yllätyksellisiä.
Runokokoelmasta on saatu kuitenkin yllättävän yhtenäinen ja yhdistäväksi teemaksi voisikin nostaa yksinäisyyden."Nooh, lapsena olin yksin, kun toiset suuntasivat leikkipuistoon ja töihinsä. Silloin en vielä osannut puhua paria sanaa enempää. Yksinäni sain rauhassa itkeä ja huutaa ja purkautua."
Täytetyn eläimen lämpö alkaa otsikolla, "Lapsena minulla oli lapsen eksistenssi", ja siinä on tarinanomaista kerrontaa lapsen suusta. Kokoelman lopetus on aikuisen naisen yksinpuhelua. Runokokoelmalla on siis selkeä kaari ja yksinäisyys pysyy kuitenkin yhdistävänä teemana.
On hienoa, että Heikkinen on ottanut tavallisten runojen mukaan myös tarinallista kerrontaa, koska se selkeyttää heti yleiskuvaa. Heikkinen on halunnut tuoda pitää myös huumoria mukana kirjoittaessaan runokokoelmaa. Aina ei kuitenkaan ole täysin itsestäänselvyys missä kohdin huumoria käytetään. Jotkin kokoelman sarjat menivät itseltäni täysin ohi, koska kieli oli vaikeaa ymmärtää ja en tiennyt pitikö asiaan suhtautua huumorilla vai ei.
Runokokoelman loppupuolella keskeiseksi aiheeksi yksinäisyyden lisäksi nousee vapaus ja joissain määrin kuolema."Pitäisi varmaan kysyä,sisältyykö vapauteen oikeus paeta maailmaa. Minä pyrin eroon ihmisistä
koska haluan irti todellisuudesta ja sitä sitoo ihmiseen ennen kaikkea toinen ihminen." Oikeastaan vasta runokokoelman loppupuolella lukijalle avautuu, että kokoelman aiheina toimivat yksinäisyys ja vapaus.
Anna tekstillesi kunnon otsikko.
VastaaPoistaKuvailet perusideat sekä rakenteesta että sisällöstä hyvin. Huumorista voisit ottaa vielä joitakin sitaatteja, jotta huumorin laji avautuisi lukijallesikin.
Saitko apua tekstin ymmärtämiseen mistään arvosteluista?